Torsdag den 17. juni 2021.

Før verden blev "lukket ned" pga. Cornoa, indkøbte foreningen 3 smags-kits, så vi kunne lave et arrangement om "fejl i øl". Disse sæt var efterhånden ved at være for gamle og dermed var det ved at være oppe over, hvis vi skulle nå at få dem brugt...

Arrangementet blev holdt i et af medlemmernes kælder, hvor der var blevet pyntet fint op med rød og hvid-ternede duge; tilfældighederne gjorde at netop denne dag faldt sammen med at Danmark spillede EM-puljekamp, mod Belgien. 

Trods EM-kamp, dukkede der 17 forventningsfulde medlemmer op, som startede med at indtage en sandwich fra WIKA Menu, mens den første halve time af fodboldkampen blev vist på storskærm.

Herefter startede formand for Danske Øldommere, Carsten Holløse, med at forklare om aftenens program, samt om hvad vi kunne forvente. 

GMP smagsstandarder er fremstillet med særligt høje pharmaceutiske kvalitetskrav, således at de kan bruges til sensorisk træning i smagspaneler, med en lang række smagsaromaer, der naturligt eller kunstigt fremkommer i øl. Smagsstofferne omfatter både positive og negative aromaer, fejlaromaer og stoffer, der relaterer til mundfylde, som humlearomaer, estere, fedtsyrer, svovle og fenoler.

Til arrangementet var der indkøbt 3 sæt af det professionelle smagskit; "Enthusiast Brewer Sensory Kit" fra Flavor, som hver indeholdender 10 kapsler med de mest almindelige bismage og fejlaromaer i øl. Hver kapsel opløses i 1 liter "neutral" øl, hvilket er en passende mængde til 10 personer.

Hvert sæt indeholdte følgende GMP smagsstandarder, som hver blev gennemgået, dels for hvordan de kunne identificeres, men også for hvordan de kan undgås:

 

Selvom alle vidste at man nok ikke skulle forvente de store smagsoplevelser, var der alligevel en del der havde svært ved at dufte og/eller smage flere af de forskellige fejl. Om dette skyldes temperaturen på referenceøllen, de meget små smags glas (hvor aromaen ikke rigtig kunne komme til sin ret) eller manglende duft og smagsløg, skal være usagt. Men det er jo også en af grundene til at man skal huske at træne... Men alt i alt var det et meget interessant foredrag og spændende at smage hvordan de forskellige "fejl" dufter og smager.

Både før, undervejs og efterfølgende blev der også smagt på deltagernes egne medbragte "skylle"-øl; bare lige for at tage den dårlige smag...

Tak for en god aften.

Kim