En kort ordliste over de hyppigste brugte udtryk på engelsk og dansk i forbindelse med ølbrygning.

• Adjuncts = råfrugt (ikke-maltet korn og sukker tilsat sammen med malten)

• Aerate = belufte

• Aerobic = aerobisk (der er oxygen, ilt, tilstede)

• Airlock = gær-rør

• Aldehyde = aldehyd

• Ale = øltype gæret med "overgær "(Saccaromyces cerevisiae)

• Alpha acid = alfasyre (bitterstof i humlen, som omdannes til iso-alfasyre, der er det væsentligste bitter-smagsstof i øl)

• Amylase = gruppe af enzymer, der spalter stivelse, fx. til maltsukker (maltose)

• Anaerobic = anaerobisk (uden oxygen, ilt)

• Attenuation = "at gøre tyndere", dæmpning. Bruges om hvor meget vægtfylden, densiteten (S.G.), reduceres under gæringen.

• Autolysis = selvopløsning, når gærcellerne er døde går de i opløsning på sammen måde som man mørner kød ved at lade det hænge i kølerum.

 Balling, degrees = grader Balling, % Balling (extrakt-indhold, mål for densitet, massefylde, ved sammenligning med sukkeropløsning, omtrent det samme som grader Plato)

• Bottom fermenting yeast = "undergær" (Saccaromyces carlsbergensis)

• Brewing = brygning

• Carbonation = tilsætning af kuldioxid = carbondioxid.

• Clove = krydder-nellike, noget øl kan have en smag, der minder lidt herom.

• Density = massefylde, Specific gravity (S.G.)

• Diacetyl = stof, der dannes naturligt under bl.a. ølgæring og som smager og lugter af smør / flødekaramel

• DMA = Dimethylsulfid, stof, der bl.a. dannes under urt-kogningen. 

• Dry hopping = tilsætning af humle efter den første gæring.

• EBC = European Brewery Convention, har fastlagt analysemetoder for undersøgelse af malt, urt og øl. Talskala for øl-farve.

• Esters = estere (en gruppe frugt / blomsteragtigt duftende stoffer)

• Extract = ekstrakt, den samlede mængde opløste stoffer i øl-urt

• F.G. = Final Specific Gravity = massefylde når gæringen er afsluttet

• Fining = klaring af øl med husblas eller andet.

• Flocculation = flokulation (gærcellernes evne til at klæbe sammen og danne små klumper, der bundfældes)

• Hydrometer = flydevægt (oftest glas-instrument med en skala til aflæsning af væskens massefylde, enten som S.G. eller som grader Balling eller Plato)

• IBU = Internationale bitter-enheder

 Isinglass = Fiskebaseret klaringsmiddel (tilsættes det færdige øl). 

 Lauter = klar (tysk ord)

• Lauter tun = urt-filtrerings beholder

• Mash-out = temperaturtrin på ca 77 grader hvor ezymaktiviteterne stoppes og sukkeret bliver mere flydende. Så er det nemmere at sparge (eftergyde).

• O.G. = indbrygningsgrad, massefylde ved start

• Phenols = gruppe af stoffer, nogle har en smag, der let bliver ubehagelig, nellike-agtig

• Pitching = gærpåsætning

• Priming sugar = tilsætning af sukker ved tapning for at få dannet carbondioxid (CO2) i fadet eller flasken

• Plato, deg. = skala for urtens densitet - og dermed extraktindhold - kalibreret som gram sukker pr. 100 g opløsning

• Saccharometer = se Hydrometer • Sparging = eftergydning

• Slant = skrå-agar (ølurt gjort stift med agar, som bruges til dyrkning af gær)

• Steeping = at sætte byggen i støb, dvs. at sætte den i blød, så den kan begynde at spire.

• S.G. = densitet, massefylde

• Terminal extract = extraktindholdet når gæringen er afsluttet, se F.G.

• Top Fermenting yeast = "overgær " (Saccaromyces cerevisiae)

• Wort = urt

Jan-Ulrik

2021/03/09 11:50

Artikler

Brygning af årets juleøl 2022 - "SMAGEN AF JUL"

Som resultat af årets juleølssmagning i Køge HåndbryggerLaug den 24. august 2022, valgte de deltagne håndbryggere og de kommercielle partnere (Meny WIKA Køge og Hugos Kælder Køge) juleøllen ...

2022/10/05

Stor succes ved DM i Håndbryg 2022

Endnu engang stor succes ved DM i Håndbryg til Køge HåndbryggerLaug (KHBL). For andet år i træk er et medlem af KHBL blevet kåret som den bedste håndbrygger i Danmark. I 2021 var det gutterne ...

2022/06/20

Håndbryggere hiver byger af medaljer hjem

Af Anders Fallesen sn.dk, den 28. november 2021 KØGE: At der brygges tonsvis af gode øl i Køgeområdet, kommer givetvis bag på de færreste, der har bevæget sig rundt i det lokale ølmiljø....

2021/11/30

Nyt håndbryggerlaug gør klar til stor øldag

Køge - 12. maj 2019 kl. 11:54 Af Anders Fallesen – sn.dk Nyt håndbryggerlaug gør klar til stor øldag Der bliver rigeligt at se til frem mod det første og foreløbige højdepunkt, Køge Ølda...

2021/04/26

Stilartsdefinition og bedømmelsesskema

Hvis du ønsker at gå den mere "professionelle" vej, kan du nedenfor downloade det seneste bedømmelsesskema fra de danske øldommere samt den seneste ølstilsatsbeskrivelse. Bedømmelsesskema fra ...

2021/03/09

Off-Flavours

På denne hjemmeside kan du checke ud hvordan de forskellige off flavours smager/dufter og hvad årsagen skyldes at de er fremkommet i dit bryg – ”Off-flavors-in-beer”.  Liste af "Off-Flavour...

2021/03/09

20 råd der kan gøre dit øl endnu bedre

Der er ingen genvej til at lave god hjemmebryg til super god hjemmebryg. Der er rigtig mange ølbryggere der brygger rigtig gode øl ved at følge en vejledning. Det er dog sådan, at de bryggere der ...

2021/03/07